Låsesmed – Døgnvagtens mange opgaver

Låsesmedens opgaver er meget forskelligartede. Man kunne tro, at de stort set ikke laver andet end at låse døre op, som er blevet smækket ved et uheld, hvor personen, der smækkede døren, ikke har haft nøglerne på sig. Dette sker dog også ofte – og ofte på de sene aftentimer, hvor der i så fald er brug for en låsesmed med døgnvagt. En sådan kan altid komme ud, uanset hvad klokken er. Men der er flere opgaver tilknyttet en låsesmed med døgnvagt, som går videre end bare dirkning af låse.

Låsepistolen er døgnvagtens bedste ven

Der er forskel på hvilke slags låse, der sidder i de døre, som låsesmeden bliver tilkaldt for at dirke op. Med låsepistolen kan en døgnvagt låse rigtig mange forskellige af disse låse op – men nogle af dem er sværere end andre.

De fleste låse er enten 5- eller 6-stiftede. De 5-stiftede låse er de nemmeste for en låsesmed med døgnvagt at bryde op, hvor de 6-stiftede låse kan være noget sværere. Dette skyldes egenskaberne ved låsepistolerne sammenholdt med kompleksiteten af selve låsene. Der findes en nem tommelfingerregel til at finde ud af, hvilken slags lås, der sidder i døren; De nøgler, der har runde hoveder, vil oftest være 5-stiftede, hvor nøgler med kantede hoveder typisk er 6-stiftede.

Uanset låsens antal af stifter vil en døgnvagt i reglen altid forsøge at benytte låsepistolen. Denne kan være nyttig til at dirke en lås op uden at skade den i forløbet – derved bliver arbejdet gjort hurtigere, og kunden sparer penge.

Når låsepistolen ikke kan klare opgaven

Der kan være tilfælde, hvor låsepisten kommer til kort. Det kan jævnfør ovenstående oftest skyldes en 6-stiftet lås, men det kan også skyldes slidt og rustet metal, som har sat sig, I så fald vil en låsesmed med døgnvagt kunne se sig nødsaget til at bore låsecylinderen ind.

Dette er umiddelbart en uønsket proces, da omkostningerne ved låsesmedens arbejde stiger. Det vil efterfølgende være nødvendigt at udskifte låsen, og kunden vil derfor både skulle betale for en ny lås, ligesom der skal skæres nye nøgler til låsen.

En låsesmed med døgnvagt kommer uanset tidspunktet

Det sker ofte, at personer låser sig ude på tidspunkter, der ikke umiddelbart passer ind i de almindelig arbejdstimer på en hverdag. Derfor er det vigtigt, at der er adgang til en låsesmed med døgnvagt, som kan komme ud – uanset tidspunktet. En døgnvagt i Danmark kan have mange udrykninger sent på aftenen – og sågar om natten – hvorfor der er nogle af dem, der gør ekstra meget ud af denne service. Det kan være en rigtig vigtig del af en låsesmeds arbejde, da kunderne ofte har brug for akut hjælp.

Det er ikke helt ligegyldigt, hvem man vælger at kontakte, når man skal have en låsesmed med døgnvagt ud. Når man står akut og ikke kan komme ind ad sin dør, så er det klart at foretrække, at man får én ud, som er hurtigt fremme og kan fuldføre arbejdet forholdsvist hurtigt. Tag derfor kontant til en god og pålidelig låsesmed med døgnvagt.